De kwaliteit van grasbedekking van een dijk en de zodelaag kunnen door velerlei omstandigheden worden aangetast waar de beheerder niet direct invloed op heeft. Maar ook onjuist beheer kan de kwaliteit van een graszode sterk ondermijnen.
Herstelbeheer is het beheer dat de beheerder toepast wanneer een van tevoren bepaalde gewenste kwaliteit van de grasbekleding of van tevoren bepaald streefbeeld, door welke reden dan ook, niet meer wordt gehaald. Als dat streefbeeld er wel was, maar door omstandigheden plaatselijk ontbreekt of wanneer de kwaliteit van de grasbekleding over grotere delen geleidelijk achteruit gaat, kan de beheerder herstelbeheer inzetten. Bij herstelbeheer past hij vaak de vorm, het tijdstip en soms ook de frequentie van het beheer aan ten opzichte van het instandhoudingsbeheer. Om het juiste herstelbeheer te kiezen moet eerst de oorzaak hiervan worden onderzocht en onderkend.
Het doel van herstelbeheer is om een van tevoren bepaalde gewenste kwaliteit van de grasbekleding of van tevoren bepaald streefbeeld te herstellen. Hierbij spelen zowel de samenstelling als de structuur van de dijkvegetatie een rol. Het doel is meestal om vanuit een plaatselijk slecht gesloten, slecht doorwortelde dijkvegetatie een goed gesloten, goed doorwortelde grasbekleding te verkrijgen, om hiermee te voldoen aan de zorgplicht en het vastgestelde streefbeeld voor de waterkering.
Onder herstelbeheer verstaan we niet het éénmalig herstellen van schades die in de Digigids staan. Dat is correctief onderhoud.
We gaan onderstaand in op:
Onder het menu Praktijkvoorbeelden zijn ervaringen beschreven van beheerders.
Onder het menu Beheer specifiek gaan we verder in op een aantal veel voorkomende problemen.
Om het effect van het herstelbeheer te kunnen evalueren moet de beheerder een doel (streefbeeld) opstellen dat hij vertaalt naar een effectief en efficiënt herstelbeheer. De duur van het herstel hangt vervolgens af van het probleem en de gekozen aanpak. Om tot een aanpak te komen voor herstelbeheer is de volgende informatie van belang:
Een slecht gesloten, slecht doorwortelde dijkvegetatie kan ontstaan door verschillende oorzaken:
We gaan hier nog kort op in.
Herstelbeheer kan bestaan uit maaibeheer, beweiding of begrazing en uit een combinatie van maaibeheer en beweiding of begrazing.
Het herstelbeheer kan bestaan uit maaibeheer, beweiding of begrazing en uit een combinatie van maaibeheer en beweiding of begrazing. Door bepaalde situaties kan de beheerder kiezen voor beheer van probleemsoorten, het beheer van bijzondere soorten of bijvriendelijk beheer.
Bij herstelbeheer wordt meestal maaibeheer toegepast omdat maaiapparatuur flexibel (op juiste tijdstippen) en desgewenst kleinschalig kan worden ingezet (bosmaaiers voor lokaal beheer op locaties met probleemsoorten). Bij herstelbeheer in de vorm van maaibeheer zijn de volgende aspecten van belang: frequentie, tijdstip, methode en maaihoogte. Deze aspecten bepalen tezamen de samenstelling en structuur van de dijkvegetatie/grasbekleding. Soms is echter de inzet van grazers een prima methode om plaagsoorten tegen te gaan.
Soms wordt herstelbeheer toegepast in combinatie met doorzaai met een geschikt inzaaimengsel.
Als bodembemonstering daartoe aanleiding geeft kan de beheerder een uitgekiende mestgift geven.
In het uiterste geval kan de beheerder kiezen voor inzet van chemische middelen, passend binnen de wetgeving.
Voor het succes van herstelbeheer is het soms nodig de waterkering of de omgeving aan te passen, zoals:
Herstelbeheer is eigenlijk altijd maatwerk. Onder het menu Uitvoering is meer te vinden.
De beheerder kan de kwaliteit van een grasbekleding verbeteren door:
Tijdens werksessies met het expertteam grasbekleding zijn ervaringen opgehaald van de waterkeringbeheerders betreffende het herstelbeheer. Hieruit kwamen de volgende punten naar voren:
Verklaring ervaringen van waterkeringbeheerders
Herstelbeheer blijkt in de praktijk niet altijd het gewenste resultaat op te leveren. De oorzaak hiervan kan liggen in de bodemsamenstelling en de voedselrijkdom van de toplaag. Een bodemonderzoek kan hierover uitsluitsel geven.
Het is zinvol om hier ook landelijk onderzoek naar te doen: wat is effectief en wat niet?