De waterkeringbeheerder moet op grond van de zorgplicht de waterkering goed beheren en onderhouden zodat de prestatie-eisen worden gehaald.
In de Zorgplicht zijn o.a. de volgende eisen opgenomen:
Een uitgangspunt in het WBI2017 is dat zwakke plekken door een beheeringreep moeten worden verholpen (zie Schematiseringshandleiding Gras, par. 6.5.1).
We bieden in dit menu een standaard beschrijving van de schadebeelden aan de grasbekleding, de oorzaak, de risico’s en de maatregelen. Een waterkeringbeheerder kan in zijn beheer- of onderhoudsplan verwijzen naar deze analyses als landelijke standaard en zo voldoen aan een deel van de wettelijke eisen.
De Handreiking Inspectie Waterkeringen (STOWA, 2012) beschrijft de vier processtappen waarneming-diagnose-prognose-operationaliseren. De informatie in dit menu kan daarvoor input bieden. De schadebeelden zijn ontleend aan de parameters van de Digigids, element gras. Bij het schrijven van deze pagina is gekeken naar de Handreiking inspectie waterkeringen 2012, technisch deel en het adviesrapport [Infram, 2017].
Per schadebeeld vind je detailinformatie op 6 tabbladen:
De oorzaken (bij 2) en maatregelen (bij 4) beschrijven we vanuit drie invalshoeken:
Vuil dat de grasbekleding kan beschadigen.
Lees meerDe parameter ‘houtopslag‘ maakte tot en met 2018 deel uit van de param...
Lees meerDe parameter ‘ruigte‘ hoorde tot en met 2018 tot de parameter ‘ruigte ...
Lees meerDefinitie Digigids: het aantal vegetatiesoorten in de grasbekleding.
Lees meerDefinitie Digigids: sterkte wortelstelsel plag van 0,3 m x 0,25 m x 0,...
Lees meer