De grasbeoordeling in het veld bestaat uit twee stappen, die we onderstaand toelichten.
Deze pagina behandelt:
Voor gedetailleerde informatie: zie Schematiseringshandleiding voor toetsing grasbekledingen, specifiek 6.5.1 Graskwaliteit.
Voor het beoordelen van de sterkte met de treksterktemeter, zie treksterkte graszode.
Beide beoordelingsstappen zijn in beginsel enigszins subjectief. Pas na enige oefening en afstemming met mede-beoordelaars ontstaat er een consistente beoordeling. Oefening en afstemming met medebeoordelaars vindt plaats tijdens de ‘grasdagen’ die door STOWA worden georganiseerd. Aanmelding kan via de website van de STOWA . Op de grasdagen worden de volgende twee presentaties gehouden:
De eerste stap bestaat uit het visueel beoordelen van de grasbekleding en op basis daarvan een indeling in een van de drie kwaliteitscategorieën:
Veruit het meest voorkomend op waterkeringen is de ‘gesloten zode’. Alleen op problematische plekken waar bijvoorbeeld onvoldoende mogelijkheden zijn om een effectief beheer uit te voeren, of door andere invloeden zoals weinig zon op noordhellingen of natte plekken, kan ook een ‘open zode’ voorkomen. Bij de fragmentarisch zode ontbreekt een goede grasbekleding en ziet de inspecteur een sterk verruigde vegetatie of kale grond rond struiken.
De visuele beoordeling van soortenrijke bekleding kan vaker 'open' ogen dan de traditionele grasbekleding. Doorslaggevend is dan de geslotenheid van de wortelmat, zie stap 2: zodeproef.
Uitvoering:
In onderstaande tabel staat het aanzicht en de plantafstand van de graszode om tot een bepaalde kwaliteitscategorie te horen. Daarnaast zijn beschadigingen opgenomen die zijn toegestaan per categorie.
Onderstaande foto’s laten de stappen zien.
De tweede stap voer je uit bij twijfel over de kwaliteit van de grasbekleding. Deze bestaat uit het steken van een zode en het beoordelen ervan, waarbij weer drie categorieën mogelijk zijn:
Let op: de doorworteling van de zode kent een seizoensverloop, ’s winters zijn er minder wortels dan ’s zomers. Het tijdstip van de veldproef beïnvloedt dus je oordeel.
Onder de foto’s staan meer richtlijnen voor de zodeproef.
Let op: het kwaliteitsoordeel van de doorworteling (zodeproef) is doorslaggevend.
Uitvoering:
Uit de golfoploop en – overslagproeven is gebleken dat de overgangen van grasbekleding naar harde constructies kwetsbare zones zijn. Door intensief gebruik kan een rand langs de trap kaal worden. Door een lastig te maaien hoekje naast een constructie kan verruiging optreden. Het is dus belangrijk bij het veldwerk deze locaties ook te beoordelen. De doorworteling van de zode moet helemaal doorlopen tot aan de constructie.
Op de foto hiernaast is een voorbeeld te zien hoe dit zou moeten zijn.
De tabellen zijn ontleend aan deze schematiseringshandleiding, gepresenteerd op de kennisdag waterkeringen 2015 en opgenomen in het rapport Eisen Grasbekleding. Deze versie is bijgewerkt n.a.v. ervaringen op de grasdagen.
Download de kaart voor eigen gebruik.