Skip to main content

Licht agrarische functie

Onder licht agrarische functie verstaan we dat een dijk wordt beheerd zodat voldaan wordt aan de civieltechnische eisen, maar dat er ook ruimte is voor agrarisch gebruik. Dit kan in de vorm van beweiding of het winnen van maaisel als veevoer.

Maaien en afvoeren met het toestaan van een lichte mestgift (70 kg N per ha) rekenen we ook tot een licht agrarische functie. Deze mestgift draagt bij aan een gesloten grasmat mits het maaibeheer daarop is afgestemd. Dit soort graslanden hebben doorgaans een lage ecologische waarde, maar zijn interessanter voor de agrarische bedrijfsvoering en kunnen door uitgifte aan contractanten eventueel goedkoper zijn in het onderhoud.

Dijkgras kan ook interessant zijn als voer voor paarden. Vooral schrale taluds met een vezelrijke en eiwitarme vegetatie zonder Jakobskruiskruid zijn hiervoor geschikt. Uiteraard worden de paarden niet ingezet voor beweiding maar is maaien en het maaisel afvoeren in de vorm van hooi de geschikte beheervorm.

Dit beheer kan gepaard gaan met andere waarden:

  • Cultuurhistorische waarde: schapenhouderij.
  • Landschappelijke waarde: oude steile dijken met schapenbeweiding. Dit heeft bij standbeweiding wel een keerzijde: het ontstaan van schapenpaadjes op het talud. Dit microreliëf is ongunstig voor de erosiebestendigheid.
  • Natuurwaarde: oude schapenweiden kunnen een relatief hoge soortenrijkdom hebben met zeldzame soorten. Doordat schapen bij extensieve beweiding ook zorgen voor verschillen in de vegetatiestructuur biedt dit meer leefruimte voor fauna. Langdurig intensieve beweiding met mestgift leveren een goede bekleding maar kunnen toch ook leiden tot monocultures.
Schapen vast raster (EurECO)
Schapen vast raster (EurECO)